- 10 ledna, 2022
 - od Top Recepty
 

- 
                    Čas přípravy20 min
 - 
                    Doba vaření2 hod 20 min
 - 
                    Porce4
 - 
                    Celkový čas2 hod 40 min
 
Guláš k české kuchyni neodmyslitelně patří. Existuje mnoho variant gulášů. Tento hospodský vídeňský guláš se připravuje z hovězího masa a s pořádnou porcí cibule.
Pravý vídeňský guláš (hospodský) vařím z hovězí kližky a nikdy jej nezahušťuji. Celé tajemství je v použití stejného množství cibule jako masa. Cibule se po delším tažení rozpadne a guláš se sám zahustí. Kdo má rád pikantní jídla, může do guláše přidat mleté chilli nebo čerstvou chilli papričku podle chuti.
Suroviny na pravý vídeňský guláš
- 500 g hovězí kližky
 - 500 g bílé cibule
 - 3 lžíce sádla nebo oleje
 - 2 lžíce mleté sladké papriky
 - 4 stroužky česneku
 - 1 lžička drceného kmínu
 - 70 g rajského protlaku
 - 1 lžíce majoránky
 - sůl & pepř
 - voda na podlévání
 - cibule na ozdobu
 
Postup přípravy hospodského guláše
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte veškerou cibuli nadrobno.
 - V hrnci s tlustým dnem si rozpalte sádlo a na něm cibuli orestujte dozlatohněda. Poté přidejte protlak, dvakrát převalte, aby zmizela typická kyselost rajčat a poté přidejte kostky masa. Maso ze všech stran opečte, může se přichytávat, nesmí se připalovat.
 - Ke konci restování masa jej důkladně osolte, zasypte lžičkou mletého kmínu, nechte rozvonět a poté zasypte 2 lžícemi červené papriky. Pozor paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla. Míchejte zhruba půl minutky a poté zalijte menším množstvím vody.
 - Nyní guláš duste pod pokličkou, hlídejte a občas promíchejte. Přilévejte vodu podle potřeby. Takto duste alespoň 1,5-2 hodiny dokud nebude maso měkkoučké.
 - Přidejte do guláše prolisované stroužky česneku, dochuťte solí a pepřem a ještě na mírném plameni vařte 8-10 minut.
 - Guláš stáhněte z plamene a přidejte rozemnutou majoránku. Suchá majoránka by se neměla vařit na přímém plameni.
 - Omáčka by měla být dostatečně zahuštěná, pokud ji chcete dodatečně zahustit, použijte chlebové kůrky, které v guláši 10 minut povařte.
 - Vídeňský hospodský guláš podávejte se smaženými bramboráčky, houskovým knedlíkem nebo čerstvým pečivem. Navrch poklaďte pár koleček syrové cibule.
 
Chutnal vám pravý vídeňský (hospodský) guláš? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Napište komentář